Zdrowe kanapki u Misiów
Dnia 30 marca dzieci z grupy 3/4 latków podjęły wielkie wyzwanie pod hasłem „Robimy zdrowe kanapki”. Zanim jednak przystąpiły do zadania dowiedziały się, jakie wartości odżywcze mają warzywa. Na stoliku znajdowały się ułożone na talerzykach: pieczywo, masło, oraz warzywa takie jak: pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, papryka, szczypior i ogórek kiszony. Po umyciu rąk oraz warzyw dzieci przystąpiły do przygotowania kanapek. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem oraz układały dowolnie przez siebie wybrane witaminy. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki. Dzięki takim zajęciom dzieci kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłków. Kanapki wykonane przez dzieci samodzielnie wyglądały pięknie i kolorowo a smakowały pysznie i były pełne witamin.
Beata Wietecka i Alicja Zabrocka